NA CESTĚ K PODHŮŘÍ ŠUMAVY

Přesně před měsícem jsme se, při jednom z posledních "letních" dní, vydali směr Sušice. Nebo přesněji řečeno hrad Rabí, který byl vlastně prvotním cílem, ovšem cestou jsme toho stihli mnohem víc. A když mluvím v množném čísle, mám na mysli sebe, svého manžela a naši dceru.
Původně jsem o našem výletu ani psát nechtěla, ale nakonec jsem si řekla proč ne - to jen na vysvětlenou proč je to psáno s měsíčním zpožděním.
Ačkoliv jsme oba s manželem rodilí Jihočeši, kraj směrem na západ (rozuměj západ jižních Čech) je nám docela cizí. Inu rozhodli jsme se (a ne poprvé) ho trochu prozkoumat.

První zastávkou na našem "roadtripu" byly Vodňany. Prohlédlli jsme si jen kostel Narození Panny Marie a jeli dál. Kostely vyhledává hlavně Rósa, která pro ně má, poslední dobou, slabost. Nikdo nevíme proč. Jsou jí tři roky. A tak vzhůru k dalšímu kostelu/hradu. Do Strakonic. Hrad ve Strakonicích je gotický a přilehá k němu kostel sv. Prokopa a barokní zámeček.


Kostel Narození Panny Marie

Hrad Strakonice

Hrad Strakonice


Na prohlídku jsme nešli, protože s Rósou by to nemělo moc význam, určitě by ji celou prokecala :-) Takže jsme obešli jen nádvoří a jeli dál k cíli naší cesty  - hradu Rabí.

Hrad Rabí byl postaven v 1. polovině 13. století v románském slohu. Později byl přestavěn na pozdně gotický hrad, románské prvky zde ovšem najdeme i dnes. Jedná se největší zříceninu hradu v ČR. Leží v okrese Klatovy, takže pokud sem budete mít cestu, můžete zajet i tam na Černou věž. Z hradu je nádherný výhled na širé okolí.
My na prohlídku opět nešli, ale navštívili jsme bývalou konírnu, třetí nádvoří hradu a nakonec jsme hrad obešli z venku. To doporučuju, je tam borový hájek, kvete tam meteřídouška a v podzimním hávu je to nádhera. Všechny ty hřejivé odstíny opadavých stromů a modrá obloha k tomu. Jednoduše řečeno - počasí nám vyšlo. :-) A mateřídoušku musím někde sehnat, ta její vůně je opojná!!


III. nádvoří hradu 




Na výletě nám trochu vyhládlo, tak jsme se rozhodli prozkoumat místní restaurační zařízení. Tedy nebylo tak úplně místní, protože v Rabí jsme nikam nezavítali, ale jeli jsme do nedaleké Sušice. Zašli jsme do Pivovaru U Švelhů, který můžu doporučit všema deseti!! Fantastické místní pivo, krásné prostředí, které je na míle vzdálené "hipsterským" černým tabulím na zdi počmáraných křídou, působících tak neosobně. No samozřejmě jde hlavně o jídlo že..., ale i to bylo famózní. Mají i dětské porce, a to nejenom obligátní kuřecí řízek, ale třeba i těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmezánem, které měla Rósa a snědla všechno. My dva s manželem jsme si dali hovězí burger a domácí hranolky. Hranolky jsou dobré málokde, nejlepší jsou prostě v McDonald's, ale tyhle je překonaly. Rozhodně to nebyla naše poslední návštěva!! Sušice se zdála taky jako příjemné město, ale blíže jsme ho nezkoumali, to až příště. Krom toho je to co by kamenem dohodil na Modravu, Kvildu, Jezerní slať... prostě Šumavu. A tu musí zbožňovat každý. Je tam čarokrásně....


0 Komentářů

Instagram